MENU
Arhiv številk » 1996 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina » Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Zanesljivost serumskih antigliadinskih in antiendomizijskih protiteles kot kazalcev prisotnosti atrofije sluznice tankega črevesa pri celiakiji v otroški dobi

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

V diagnostiko celiakije poskušamo vpeljati serumske označevalce, ki bi nadomestili ali dopolnili biopsijo sluznice tankega črevesa. Na otroškem oddelku mariborske bolnišnice določamo antigliadinska (AGA-IgA ter AGA-IgG) in antiendomizijska protitelesa. Želeli smo ugotoviti, kako zanesljivo omenjeni serumski označevalci celiakije pokažejo stanje črevesne sluznice. Pregledali smo dokumentacijo 74 otrok, pri katerih je bila opravljena biopsija sluznice tankega črevesa in so imeli istočasno določena tudi antigliadinska in antiendomizijska protitelesa. Glede na stopnjo atrofije sluznice tankega črevesa smo oblikovali tri skupine. V prvi skupini je bilo 24 otrok z normalno sluznico, v drugi 30 otrok z delno ali zmerno atrofijo in v tretji 20 otrok s popolno atrofijo črevesne sluznice. Za vse označevalce smo dokazali povezanost s stopnjo atrofije sluznice tankega črevesa. Zanesljivost negativnih označevalcev kot kazalcev zdrave sluznice se je za vse označevalce in kombinacije gibala med 44,4 % in 57,1 %. Zanesljivost pozitivnih serumskih označevalcev pa je bila popolna (100-odstotna) za označevalce: AGA-IgA, za kombinaciji AGA-IgA+AGA-IgG in AGA-Ig- A+EMA ter za kombinacijo vseh treh označevalcev. Pozitivni označevalec antiendomizijskih protiteles je bil zanesljiv v 95,2 % in AGA-IgG v 78,6 %. Menimo, da bi bilo pri otrocih s pozitivnimi vsemi tremi označevalci celiakije smiselno razmisliti o upravičenosti biopsije sluznice tankega črevesa.

Avtorji:
Križnar Tomaž

Ključne besede:
celiakija, antigliadinska protitelesa, antiendomizijska protitelesa, atrofija sluznice tankega črevesa

Citiranje:
Med Razgl. 1996; 35: 457–71.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑