Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1998 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Ginekologija in porodništvo » Medicinsko področje » Predmeti » Onkologija »

Zdravljenje bolnic z rakom jajčnikov

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Bolnice z rakom jajčnikov zdravimo in­dividualno. Osnovni način zdravljenja je opera­cija, pri kateri natančno ugotovimo razširjenost bolezni in skušamo odstraniti čim večjo količi­no tumorja. Zaradi narave širjenja raka so po­gosto potrebni obsežni in zahtevni posegi v trebušni votlini. Po operaciji večino bolnic zdravimo s citostatiki. Uporabljamo kombinaci­je različnih citostatikov, med katerimi so najpo­membnejši preparati cisplatine. Nekatere bolnice zdravimo s perkutanim obsevanjem ali intrape­ritonealno aplikacijo radioaktivnih snovi. Upora­ba raznih regulatorjev imunskega sistema ima pri zdravljenju raka omejeno vlogo. Enako ve­lja za nekatere hormone. Rezultati zdravljenja bolnic z rakom jajčnikov niso takšni, kot bi že­leli. Poglavitni vzrok temu je dejstvo, da večino primerov odkrijemo v napredovalem stadiju bo­lezni. Ob stadiju bolezni, vrsti in diferenciaciji tu­morja, prizadetosti bezgavk ter vsebnosti DNA, vpliva na preživetje bolnic tudi način zdravljenja.

Avtorji:
Takač Iztok

Ključne besede:
jajčnik - novotvorbe - zdravljenje, novotvorba - stadij

Citiranje:
Med Razgl. 1998; 37: 215–33.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑