Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2002 » 4 » | Medicinsko področje » Predmeti » Infekcijske bolezni » Medicinsko področje » Predmeti » Klinični primeri »

Capnocytophaga canimorsus – neobičajna povzročiteljica septičnega šoka pri bolniku brez vranice

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Opisan je primer 28-letnega moškega brez vranice, ki je nenadoma zbolel z visoko vročino, bruhanjem, krči v trebuhu, purpuro in periferno cianozo. Ob sprejemu je bil v septičnem šoku z odpovedjo več organov. Bolnik je potrebovalintubacijo, umetno predihavanje in hemodinamsko podporo. V krvnih kulturah so po štirih dneh inkubacije porasli po Gramu negativni bacili, ki smo jih kasneje identificirali kot Capnocytophaga canimorsus. V nadaljevanju je opisana diferencialna diagnoza pri bolnikih brez vranice, ki nenadoma zbolijo s septičnim šokom. Poudarjen je pomen natančnih podatkov o dejavnikih iz okolja pri postavitvi pravilne diagnoze, vključno z možnimi stiki z domačimi živalmi.

Avtorji:
Gorišek Nina, Trampuž Andrej

Ključne besede:
vranica ruptura, splenektomija, šok septični, Capnocytophaga

Citiranje:
Med Razgl. 2002; 41: 337–43.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑