Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 1999 » 3 » | Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija » Medicinsko področje » Predmeti » Oftalmologija » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Elektrofiziološka ocena vidne poti pri šolskih otrocih: primerjava zdravih otrok in otrok s sumom na optični nevritis

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

 

Optični nevritis otrok je trd diagnostič­ni oreh, saj se od klasičnega optičnega nevritisa odraslih razlikuje po atipični klinični sliki, pa tudi po izvidih nekaterih preiskav. Tudi objektiv­nost preiskav, kot so pregled vidnega polja, test po Haitzu in test kontrastne senzitivnosti, je pri otrocih manjša kot pri odraslih. Najobjektivnejše v diagnostiki optičnega nevritisa otrok so elektrofiziološke preiskave. Napravljena je bila prospektivna študija, ki je za­jela vse otroke, ki so bili v zadnjih dveh letih su­mom na optični nevritis napoteni na Očesno kliniko v Ljubljani. Pri vseh smo najprej napra­vili oftalmološki pregled, pregled vidnega polja, test po Haitzu in test kontrastne senzitivnosti, nato pa še elektrofiziološke preiskave: bliskovno in slikovno elektroretinografijo (ERG) ter vid­ne evocirane potenciale (VEP). Rezultate preiskav smo primerjali z rezultati skupine zdra­vih prostovoljcev enake povprečne starosti. Ugotovili smo, da so merila, na podlagi katerih oftalmologi pri otroku posumijo na optični nevri­tis, bistveno zmanjšana ostrina vida, ki je ni mogoče korigirati, čeprav je oftalmološki status ob tem normalen, hiperemija ali slabša omeje­nost papile vidnega živca, relativni aferentni pupilarni defekt, pa tudi težave, nad katerimi to­žijo bolni otroci (megleni vid, dvojne slike, bo­lečina ob premikih zrkel). Rezultati so pokazali, da diagnoze optični nevritis ni mogoče potrditi samo s kliničnim pregledom, posebej če ima otrok še relativno oster vid. Z elektrofiziološkimi meritvami smo pokazali odstopanja od normale le pri 3 otrocih s sumom na optični nevritis. Pri njih je bil ERG (bliskovni in slikovni) normalen, VEP pa so bili zakasnje­ni in znižani. Pri teh treh otrocih suma na optič­ni nevritis nismo ovrgli, zato jih bomo povabili na kontrolni pregled. Pri domnevnem optičnem nevritisu šolskih otrok je potrebna nadvse skrbna diagnostična obde­lava. Klinične oftalmološke in funkcionalne prei­skave so namreč za popolno oceno okvare vidne poti pri otrocih nezadostne, v precejšnji meri subjektivne in premalo napovedne, optični nevri­tis, čeprav ne zelo pogosto, pa v atipični obliki že lahko prvi znanilec nastajajoče multiple sklero­ze. K razjasnitvi diagnostičnih težav lahko pris­pevajo elektrofiziološke preiskave, saj se je izkazalo, da tudi pri otrocih dovolj zanesljivo po- kažejo,raven okvare vidne poti.

Avtorji:
Tekavčič Pompe Manca

Ključne besede:
optični nevritis- diagnostika, elektroretinografija, evocirani vidni potenciali

Citiranje:
Med Razgl. 1999; 38: 367–81.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑