Spoštovani!
Sporočamo, da bo nakupovanje izdelkov Medicinskih razgledov zaradi odsotnosti urednikov v poletnih mesecih omejeno. Vljudno vas naprošamo, da morebitna vprašanja in želje naslovite neposredno na na prodaja@medrazgl.si ali na info@medrazgl.si. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
MENU
Arhiv številk » 2017 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Družinska medicina » Medicinsko področje » Predmeti » Interna medicina »

Ocenjevanje tveganja za srčno-žilna obolenja pri osebah z družinsko hiperholesterolemijo

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Družinska hiperholesterolemija je ena od najpogostejših dednih metabolnih bolezni. Pri bolnikih z družinsko hiperholesterolemijo je proces ateroskleroze močno pospešen, tveganje za zgodnji pojav srčno-žilnih obolenj pa kar do 80-krat večje kot pri splošni populaciji. Z laboratorijskim presejanjem otrok že zgodaj identificiramo ogrožene posameznike. Za natančnejšo oceno tveganja pri posameznikih s hiperholesterolemijo so poleg določanja vrednosti serumskih lipidov povedne tudi meritve morfoloških in funkcionalnih lastnosti žilne stene ter ocena endotelijske funkcije. Prednost zgodnjega odkrivanja hiperholesterolemije je predvsem v možnosti zgodnjih sprememb prehranskih in življenjskih navad, z oceno tveganja pa se lahko tudi pravočasno odločimo za ustrezno zdravljenje. S tem bistveno upočasnimo razvoj bolezni in zmanjšamo pojavnost resnih zapletov, kot so bolezni srca in ožilja, zmanjšamo pa tudi s tem povezano finančno breme.

Avtorji:
Ajda Anžič, Urh Grošelj, Ajda Skarlovnik

Ključne besede:
družinska hiperholesterolemija, zgodnje odkrivanje, tveganje za srčno-žilna obolenja, morfološke in funkcijske preiskave žilne stene

Citiranje:
Med Razgl. 2017; 56 (2): 179–88.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑