Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2007 » 1 » | Medicinsko področje » Predmeti » Oftalmologija » Medicinsko področje » Predmeti » Pediatrija »

Razvoj otrokovega vida

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

Področje zorenja vida pri otrocih ostaja kljub dolgoletnim študijam aktualen predmet razi­skav. Morfološke in funkcionalne spremembe vidne poti so najizrazitejše v prvih letih življenja, ko pride do razvoja osrednjega dela mrežnice, do mielinizacije vlaken v vidni poti ter do raz­voja vidne skorje. Zorenje vidne poti lahko proučujemo s klinično oceno vidne funkcije in z elektrofiziološkimi metodami. Pri slednjih z elektroretinografijo (ERG) objektivno ocenju­jemo delovanje mrežnice, z vidnimi evociranimi potenciali (VEP) pa delovanje ostale vidne poti. Nameni naše raziskave so bili: oceniti klinični in elektrofiziološki razvoj vidne funkcije pri dojenčkih in predšolskih otrocih, primerjati klinično ocenjeno ostrino vida z elektrofizio- loškimi odzivi ter izdelati normative za elektrofiziološko testiranje dojenčkov in predšolskih otrok za Enoto za vidno elektrofiziologijo na Očesni kliniki v Ljubljani. V prospektivni razi­skavi je sodelovalo 45 zdravih otrok, starih od 1,5 meseca do 7,5 let. Pri vsakem smo opravili oftalmološki pregled in elektrofiziološke meritve. Ugotovili smo, da se je ostrina vida v skla­du s pričakovanji naglo izboljševala v prvih letih življenja in dosegla odraslo stanje med tretjim in četrtim letom starosti. Prikazali smo tudi s starostjo pogojene spremembe v parametrih elektrofizioloških odzivov. Dokazali smo povezanost med klinično oceno vidne funkcije in elektrofiziološkimi odzivi. Izdelali smo normativne vrednosti za elektrofiziološko testiranje dojenčkov in predšolskih otrok za Enoto za vidno elektrofiziologijo na Očesni kliniki v Ljub­ljani, ki bodo omogočale zgodnejše in učinkovitejše odkrivanje patologije v celotni vidni poti.

Avtorji:
Lenassi Eva, Likar Katarina

Ključne besede:
otrok razvoj, vid, vidna ostrina, elektroretinografija, evocirani potenciali vidni

Citiranje:
Med Razgl. 2007; 46: 31–43.

Prenos PDF >>
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑