Spoštovani kupci!
Zaradi prenove spletne strani in prehoda na OJS spletna prodaja trenutno ne dela. Prosim, če sporočite, kaj bi radi kupili, na prodaja@medrazgl.si. Dopišite vaše ime in priimek, naslov ter način plačila (s predračunom, ob povzetju ali z gotovino, če prezvamete gradivo v živo v prostorih uredištva v času uradnih ur).
Hvala za razumevanje!
MENU
Arhiv številk » 2017 » 2 » | Medicinsko področje » Predmeti » Dermatovenerologija » Medicinsko področje » Predmeti » Farmakologija in eksperimentalna toksikologija »

Študija biokompatibilnosti za potrditev optimalno izbranih slojev večslojnega protibolečinskega materiala za oskrbo ran

 
Izvleček:

This post is also available in: English (Angleščina) Slovenščina

IZHODIŠČA. Številna znanstvena in klinična dognanja potrjujejo, da bolečina upočasnjuje proces celjenja ran. V naših predhodno objavljenih raziskavah smo predstavili prototip protibolečinske obloge z vključenima dvema protibolečinskima zdravilnima učinkovinama, pri čemer bi lidokain, lokalni anestetik s takojšnjim nastopom učinka, lajšal bolečino, ki jo dodatno povzroči oskrba rane, diklofenak pa bolečino, prisotno zaradi poškodbe same. Opisana raziskava postavlja v središče varnost pripravljenega prototipa. V ta namen smo preverili biokompatibilnost vseh materialov, vključenih v večplasten material za oskrbo ran z in brez vključenih zdravilnih učinkovin. METODE. Za preverjanje biokompatibilnosti materialov smo uporabili humane kožne fibroblaste. Z dvema mikroskopoma smo opazovali cono inhibicije, živost celic pa smo preverjali s kompletom Live/Dead Kit. REZULTATI. V nobenem primeru, neodvisno od kombinacije materiala in zdravilne učinkovine nismo odkrili toksičnih učinkov na celice. V primeru vseh treh uporabljenih materialov; alginata, viskoze in polietilen tereftalata (angl. polyethylene terephthalate, PET) smo videli razrast fibroblastov v petrijevki, pri čemer so ob dodanem PET celice ostale povsem nespremenjene in so rasle povsod. Pri PET z dodanim lidokainom je bilo celic po 24 urah več kot pri samem PET, kar kaže na dejstvo, da nikjer ni prišlo do lokalnega predoziranja lidokaina. ZAKLJUČKI. Biokompatibilnostna testiranja so potrdila ustrezno izbiro slojev v pripravljenem prototipnem materialu; PET, ki je zaradi svoje inertnosti predviden za plast v stiku z rano, spodbuja rast kožnih fibroblastov. Kljub hidrofobnim lastnostim v prototipu uporabljenega PET velike pore, ki so posledica redkega tkanja, neovirano prepuščajo izloček v višje plasti. Druga dva sloja sta prav tako netoksična, pri čemer viskoza spodbuja nastanek epitelijskega sloja, prednosti alginata pa so bile pokazane že v številnih raziskavah.

Avtorji:
Tina Maver, Uroš Maver, Lidija Gradišnik, et al.

Ključne besede:
alginat, biokompatibilnost, bolečina, komplet Live/Dead Kit, polietilen tereftalat, viskoza, zdravilna učinkovina

Citiranje:
Med Razgl. 2017; 56 (2): 159–66.
© 2024 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑