MENU
Arhiv številk » 2005 » 1 » | Medicinsko področje » Raziskovalne naloge » Klinična raziskovalna naloga » Medicinsko področje » Predmeti » Nevrologija »

Vpliv anksiolitika na kvaliteto življenja in na kardiovaskularno avtonomno funkcijo pri bolniku s posturalno ortostatsko tahikardijo

 
Izvleček:

This post is also available in: enEnglish (Angleščina) slSlovenščina

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije je motnja v delovanju avtonomnega živčnega siste­ma. Najverjetnejša patofiziološka osnova je prizadetost adrenergičnih in kardiovagalnih živčnih vlaken ter določene motnje centralnega živčnega sistema. Pri vstajanju ali testu z nagibno mizo pri teh bolnikih prekomerno poraste srčni ritem, vendar običajno ne pride do padca krvnega tlaka. Od simptomov se pojavijo omotica, palpitacije, sinkopa, anksioznost. Bolniki imajo slabšo kakovost življenja z omejitvami na večih področjih življenja. Zdravljenje posturalne ortostatske tahikardije je nedorečeno. Pogosto predpisano zdravilo je anksiolitik. Namen najine naloge je bil ugotoviti smotrnost uporabe anksiolitika pri bolnikih s posturalno ortostatsko tahikar­dijo. Iz arhiva nevrokardiološkega laboratorija sva izbrala bolnike, ki so pri testu z nagibno mizo imeli prekomeren porast srčnega utripa in ob tem simptome ortostatske intolerance. Bolniki so izpolnili vprašalnik SF-36, ki ocenjuje kakovost življenja in vprašalnik ASP, ki oce­njuje težavnost in pogostnost avtonomnih simptomov. Nato smo merili krvni tlak in srčni ritem med mirovanjem, globokim dihanjem, Valsalvinim manevrom, omočitvijo obraza in testom z nagibno mizo ter izračunali parametre za oceno delovanja avtonomnega živčevja. Po šti­rih do petih tednih jemanja alprazolama smo na enajstih bolnikih ponovili celotno testiranje, vključno z izpolnjevanjem vprašalnika. Rezultati kažejo, da jemanje anksiolitika pri bolnikih s posturalno ortostatsko tahikardijo ne izboljša kakovosti življenja, ne omili simptomov orto­statske intolerance in ne zmanjša motnje v delovanju avtonomnega živčevja. Izhajajoč iz rezultatov najine raziskave zaključujeva, da anksioznost sama po sebi ne predstavlja pomemb­nejšega dejavnika v etiopatogenezi posturalne ortostatske tahikardije.

Avtorji:
Niko Kavčič, Amer Beharić

Ključne besede:
takihardija – diagnostika – zdravljenje z zdravili, drža, anksiolitiki, nagibna miza test

Citiranje:
Med Razgl. 2005; 44: 23–32.

Prenos PDF >>
© 2023 Društvo Medicinski razgledi | Na vrh strani / To top ↑